Skip to content Skip to footer

Cetățenii de onoare

Cetățenii de onoare ai orașului Țicleni

Valentin Ciurea

  Născut la 24 iunie 1957 în Târgu Cărbunești, fiu al învățătorului Ciurea Aurel și al bibliotecarei Ciurea Veronica. S-a dovedit vrednic continuator al acestora pe tărâmul culturii. În 1978 a absolvit Liceul Pedagogic din Târgu-Jiu, fiind repartizat ca învățător la Școala generală Tunși, unde și tatăl său, toată viața, până la pensie, a pus condeiul în mâna atâtor generații de învățăcei. Ulterior, micșorându-se numărul de elevi la școala Tunși, Ciurea Valentin-Cristian a trecut la școala generală Colonia Snagov-Țicleni, de unde a ieșit la pensie în acest an. Inspectoratul județean de Învățământ Gorj l-a învestit cu responsabilitatea cercului pedagogic al învățământului zonal Țicleni-Bâlteni, pe care a îndeplinit-o cu bune rezultate, timp de 30 de ani(1992 – 2020). Timp de 13 ani a prestat și activitatea de metodist al Inspectoratului școlar județean Gorj(1995 – 2004 și 2009 – 2013). A fost ales ca lider de sindicat, calitate ce a îndeplinit-o 24 de ani(1998 – 2022).
Gradația de merit i-a fost acordată timp de 22 de ani, în perioada 2000 – 2022. Titlul de învățător evidențiat l-a obținut încă din 1998, din partea Inspectoratului Școlar. Ca director de școală a obținut titlul de ,,Școală reprezentativă”(2001 – 2002) și ,,Cea mai frumoasă școală cu flori și copii”, în 2006. S-a îngrijit de construcția Sălii de Sport pentru elevii claselor I – IV. Este fondatorul revistei școlare ”Atlas”, care a ocupat locul I , mai mulți ani la rând, secțiunea mozaic, la nivel de județ.Învățătorul Ciurea Valenin-Cristian a desfășurat o vastă activitate și muncă documentară, elaborând două monografii școlare, o monografie a orașului Țicleni, un ghid turistic al orașului nostru, tradus în limbile engleză și franceză, promovând localitatea în țară și peste hotare. A scris 17 cărți, fiind menționat și în volumul ,,Autori Gorjeni și cărțile lor”, elaborat de către Al. Doru Șerban și Nelu Vasile – dicționar – Editura Măiastra, Târgu Jiu 2007 – pag.94 – 95. Conchidem că această muncă de o viață, a învățătorului Ciurea Valentin-Cristian, redată succint prin aceste rânduri, îl fac vrednic și demn de a i se acorda Titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Țicleni.

Nicolae Diaconu

  S-a născut la 12 noiembrie 1947, la Țicleni, județul Gorj . Urmează cursurile primare la Tunși, Țicleni, cele gimnaziale la Târgu Cărbunești și Țicleni. În 1967 a absolvit liceul ,,Tudor Vladimirescu,, din Târgu Jiu, iar în 1971 este lincențiat al Facultății de Filologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. În 1972 revine în Gorj unde funcționează ca documentarist la Casa Corpului Didactic până la desființarea acesteia, apoi ca profesor la Liceul nr. 2 din Târgu Jiu și Liceul ,,Ecaterina Teodoroiu,, din Târgu Jiu până în 1994 când este numit consilier șef al Inspectoratului pentru Cultură Gorj. Din 1996 este inspector de specialitate în aceeași instituție până în vara anului 2005.

Sari la conținut