Costumul popular gorjenesc purtat de locuitorii din Ţicleni este de o eleganţă plină de rafinament. Dintre elementele distictive ale portului popular la femei amintim : basma de borangic (pentru găteala capului) şi broboadă de lână, catrinţă, poale, brăciri, ciupag(cămaşe cu râuri), cojoc sau haină lungă din piele de oaie.

 

La bărbaţi, costumul are în componenţă căciulă, cioareci, cămaşă din pânză şi şubă din dimie albă. Vesta şi pantalonii schillereşti din lână ereau din dimie finisată la piuă.

 

În ceea ce priveşte obiceiurile, ne oprim la cele legate de căsătorie-nuntă fiind cel mai important eveniment din viaţa omului. Invitaţiile la nuntă se fac de către cumnatul de mână şi ginere, însoţiti de lautari, care oferea o ploscă cu ţuică din care cel invitat bea, în semn de acceptare. Un obicei nelipsit este barbieritul mirelui, învelitul miresei, adusul apei,hora bradului şi a miresei. Hora (replica optimistă dată singurătăţii ca subliniere a forţei colective) şi sârba (metaforă a drumului spiritual al vieţii ce incearcă să descopere noi sensuri ale vieţii) sunt nelipsite de la nuntă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sari la conținut